Wegenbelasting

Wegenbelasting of motorrijtuigenbelasting wordt betaald door iedereen die een auto heeft, met uitzondering van mensen die onder de wegenbelastingvrije auto regeling vallen. Wegenbelasting wordt iedere drie maanden afgedragen aan de overheid. Het geld wat afgedragen wordt, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld het wegennetwerk bij te houden of uit te breiden.

Wegenbelastingvrij

Wegenbelastingvrij is de term, die gebruikt wordt voor milieuvriendelijke auto’s en auto’s die onder de oldtimer regeling vallen. De auto’s die een beperkte uitstoot van CO2 per kilometer hebben, kunnen wegenbelasting vrij zijn. Daarvoor worden een aantal voorwaarden gehanteerd, waarbij het type brandstof invloed kan hebben op de uitstotingsnorm om als wegenbelastingvrij te kunnen worden aangemerkt. Meer informatie hierover kan gevonden worden bij de tips om te besparen op uw wegenbelasting.

Heffing en besteding

Voor het afdragen van de wegenbelasting maakt het niet uit hoe vaak of hoe weinig er in een auto wordt gereden. Als bij wijze van spreke nooit in uw auto rijdt, betekent dit dus niet dat u wegenbelastingvrij kut rijden. Wegenbelasting draagt u af, omdat u de eigenaar van de auto bent. De motorrijtuigenbelasting wordt opgelegd door de centrale overheid en geïnd door de belastingdienst. Boven op het basisbedrag van de wegenbelasting, betalen houders van personenauto’s en motoren ‘provinciale opcenten’. Dit bedrag verschilt per provincie. In de provincie Zuid-Holland is deze heffing het hoogst. Zoals gezegd kan de wegenbelasting worden gebruikt om aanleg en onderhoud van wegen te bekostigen, dit is overigens tegenwoordig niet altijd meer het geval.

 
 

Theme by HermesThemes

Copyright © 2020 Wegenbelastingvrije auto. All Rights Reserved